Travel | Marrakesh, Marokko (part I)


Wauw, wat is Marokko mooi en wat een bijzondere cultuur. Wel was dit de eerste keer dat ik een ochtend goed moest wennen aan een cultuur, want wat is deze anders en wat kunnen Marokkaanse mannen intimiderend en opdringerig zijn. De avond dat we aankwamen hadden we al direct aan akkefietje met een paar Marokkaanse jongens die 2 minuten met ons hadden meegelopen zonder dat wij hierom hadden gevraagd en hier maar liefst 20 euro voor wilden hebben.
Natuurlijk zijn wij niet zo achterlijk om hier domweg mee in te stemmen, wat dus resulteerde in twee hele boze mannen en verder op in het steegje nog drie mannen die erbij leken te horen. Daar sta je dan in een donker steegje te trillen op je benen in de hoop dat de deur waar je voor staat te wachten snel open wordt gedaan. Voor je gevoel duurt dit natuurlijk veel te lang en ik wist niet hoe snel ik naar binnen moest vluchten toen de deur eindelijk openging. Dit was serieus de eerste keer tijdens al onze reizen dat ik me echt even onveilig voelde, maar volgens de host van onze Riad gebeurde dit 'all the time'. Dit ontdekten we ook de dagen erna, meerdere malen zijn we aangesproken met de vraag waar we heen moeten en dan wil diegene met je meelopen. Op het eerste gezicht lijkt dit allemaal vriendelijk bedoeld, maar op de plaats van bestemming willen deze mannen geld (de meeste belachelijke bedragen) en kunnen ze enorm boos worden als je ze dit niet geeft. Gelukkig wisten wij dit dus van onze host en zijn we er na onze eerste vervelende ervaring niet meer ingetrapt. Dit is wel iets wat belangrijk is om te weten voordat je naar Marrakesh gaat, gewoon om deze vervelende gebeurtenissen te voorkomen. Ben je de weg kwijt en wil je deze graag vragen? Negeer de mannen die zich aan je opdringen en de weg wel weten, maar vraag het aan een persoon die niets van jou wil, bijvoorbeeld iemand in een winkeltje of restaurant. We hebben de dagen erna helaas nog erg vaak toeristen met zo'n 'meeloper' zien lopen, echt een probleem van Marrakesh. Gelukkig loopt er wel politie door de stad en als deze zogenaamde 'guides' worden betrapt gaan ze twee nachten de gevangenis in.

Zodra je op de hoogte bent van deze weetjes weet je waar je op moet letten en kun je veel beter genieten van het oude centrum. De Medina is namelijk geweldig, wat een wereld. Al die kleine straatjes, steegjes, kleine winkeltjes en marktkraampjes. Het plein Jenaa El Fna is weer een ding op zich met alle eettentjes en kraampjes waar je heerlijke verse 'sinaasappelsap' (is eigenlijk sap van mandarijnen) kunt krijgen. Drink een kopje verse muntthee op een panaroma terras met uitzicht op het plein en kijk je ogen uit. De cultuur hier is zo anders en het is geweldig om te zien hoe alles in zijn werk gaat.

De eerste twee nachten sliepen we in een typisch Marokkaanse Riad, wat eigenlijk inhoud dat je 'bij iemand thuis' slaapt. Het is echt een aanrader om tijdens je verblijf in Marrakesh in zo'n Riad te overnachten, want deze zijn stuk voor stuk prachtig, met een binnentuin en vaak een dakterras. Je wordt er met liefde verzorgd en dat vaak voor een heel gunstige prijs. Wij sliepen met zijn tweeën in zo'n Riad voor zo'n 25 euro per nacht (dus 12,5 pp). Ik zal later nog een blogpost maken specifiek over de Riad's waar wij in hebben overnacht en met meer informatie over overnachten in Marrakesh.

De eerste dag bezochten wij onder andere het Palais Badi, wat een prachtig oud paleis is en waar heel veel ooievaars te vinden zijn. Heel mooi om te zien en zeker een aanrader om te bezoeken als je in Marrakesh bent. Verder bezochten we nog een anders paleis, verkenden we de steegjes van de Medina en gingen we naar een Berbermarkt. Kijk hieronder mee naar de eerste foto's van Marrakesh! Ik wil direct weer terug als ik de foto's zie, die stad heeft zoveel sfeer.















6 opmerkingen:

  1. Geweldige en mooie post! leuk geschreven en wat heb je weer veel mogen zien
    liefs,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige kleuren op prachtige foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi land zeg, lijkt me ook zo tof om een keer heen te gaan en dan lekker over de marktjes te lopen en te surfen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaaa, het is echt een heel mooi land! Heel kleurrijk. Zeker eens heengaan! Surfen in Marokko klinkt ook echt heel gaaf!

      Verwijderen
  4. Mooie foto's, krijg gelijk zin om weer terug te gaan :) en riads vind ik idd ook een aanrader, wij hadden ook ooit via booking in een hele mooie geslapen en de eerste avond hebben we er ook zulk lekker eten gehad... haha ik droom alweer weg :p ben iig benieuwd naar je volgende post!

    BeantwoordenVerwijderen